10 Leestips om kinderen te stimuleren

vrijdag, 14 november 2014

10 Leestips om kinderen te stimuleren

Tip 1:

VOOR KOOR DOOR lezen, Voor staat voor voorlezen, Koor staat voor samen lezen, Door staat voor lezen door het kind. Jij (als ouder) leest eerst de bladzijde voor, dan lezen jullie die bladzijde samen, daarna leest het kind die bladzijde alleen. Doordat het kind de bladzijde al
twee keer eerder heeft gehoord/gelezen zal hij ervaren dat het makkelijker gaat wanneer hij zelf leest.

Tip 2:

Lees je kinderen voor. Op school leren je kinderen lezen maar kinderen die ook thuis voorgelezen worden krijgen er meer plezier in en ze worden leesvaardiger(en het is ook goed voor de woordenschat van kinderen). De boeken van de leesserie, de kijkdoos, hebben een leesgedeelte voor het kind en een leesgedeelte voor de voorlezer. Zo lees je samen met
het kind.

Tip 3:

Ga samen met je kinderen naar de bibliotheek, struin samen rommelmarkten of tweedehands winkels af op zoek naar leuke boeken. Enthousiasmeer je kinderen voor de boeken en je zal merken dat het dan al veel leuker is om een boek te pakken.

Tip 4:

Een abonnement op een zelf gekozen (strip) blad of tijdschrift. Ook leuk als cadeau.

Tip 5:

Als je zelf al niet van lezen houdt breng je dit indirect toch over op je kinderen. Probeer het goede voorbeeld te geven door ook af en toe lezend op de bank of aan de tafel te zitten. Dit kan natuurlijk ook van alles zijn, van reclame folders tot een prachtig boek!

Tip 6:

Een film met ondertiteling, een boek op de iPad, op de e-reader, op je telefoon of welk gadget dan ook, het blijft lezen!

Tip 7:

In de auto, op de fiets of al wandelend naar school kom je onderweg veel tegen wat te lezen is, denk aan naambordjes, reclameborden, automerken, kentekens etc.

Tip 8:

Speel eens vaker een spelletje waar je in moet lezen, denk bv aan scrabble, rompompom, pimpampet, monopoly en zo zijn er nog veel meer spellen waarbij je moet lezen.

Tip 9:

Bijna alles in onze dagelijkse bezigheden is gerelateerd aan het lezen, denk aan de krant, een folder, een recept, een adres, een menukaart, een foldertje van bv een uitje waar jullie naar toe gaan, een boekje over het land waar je misschien naar toe gaat op vakantie of een informatief boekje over een onderwerp waar je kind van houdt.

Tip 10:

Tot slot de meest belangrijke tip die wij kunnen meegeven: Maak er geen strijd van! Kinderen moeten het lezen (weer) leuk vinden. Hang er eventueel een beloningsysteem aan vast. Iedere dag 10 minuten lezen 1 sticker. Na 7 dagen kaart vol, vooraf afgesproken beloning kiezen. (denk hierbij aan iets kleins)

veel leesplezier !